Za informirano odločitev, kam naprej v srednjo šolo, je koristno slediti naslednjim korakom:

1. korak: DOBRO SPOZNAJ SVOJE OKOLJE

Da bi vedel, kakšne so tvoje možnosti, moraš najprej raziskati, kaj vse obstaja v tvojem okolju. Vprašaj se in razišči:

 1. Kakšen je šolski sistem v Sloveniji?
 2. Kakšni učni programi obstajajo pri nas? Kakšne so zahteve v vsakem od njih? Kakšne možnosti obstajajo zame, ko zaključim nek srednješolski program?
 3. Me morda zanima tujina? Kako je z izobraževanjem v tujini?
 4. Kakšne poklice lahko opravlja nekdo, ki zaključi določen program srednje šole?
 5. Kako izgleda običajen delovni dan človeka, ki opravlja določen poklic? Katere naloge opravlja? Katere veščine potrebuje za uspeh? Kje so največji izzivi?
 6. Kako lahko pridem do poklica, ki me zanima? Po katerih poteh vse lahko pridem do tega, da bi opravljal določen poklic?
 7. Kakšne so možnosti, da dobim zaposlitev na področju, ki me zanima? Kateri poklici ugašajo? Kateri poklici so perspektivni? Kakšne so potrebe trga dela danes in kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

Nekatere vsebine boš spoznal preko naših srečanj na šoli, večino informacij pa boš moral poiskati sam. Vzemi si čas, obišči ljudi, ki kaj vejo o tem, vprašaj, pobrskaj po spletu, raziskuj!

2. korak: TEMELJITO SPOZNAJ SAMEGA SEBE

Da bi si lahko izbral primeren program srednje šole, na katerem boš zadovoljen in uspešen, moraš najprej dobro poznati samega sebeRazmisli in razišči:

 1. Kdo sem? Katere so moje osebnostne lastnosti?
 2. Kaj znam? Katera področja res dobro obvladam? Kakšne so moje ocene? Katere veščine imam dobro razvite?
 3. Kaj hočem? Katere so moje temeljne vrednote? Kaj mi je v življenju najbolj pomembno? Kaj me zanima? Kateri so moji interesi?
 4. Česa nočem? Katere izzive in ovire lahko pričakujem v zvezi s s šolanjem in poklicem?

V podporo spoznavanju samega sebe ti bomo na šoli ponudili kar nekaj zanimivih vprašalnikov. Razmisli o izsledkih ter poskusi svojo osebnost povezati s šolanjem in kasnejšo poklicno potjo.

VEČ INFORMACIJ POIŠČITE NA ZANIMIVIH POVEZAVAH: