Reciklirana kuharija
Na osnovni šoli Antona Žnideršiča smo se pri Šolskem novinarstvu odločili za natečaj Reciklirana kuharija. Napisale smo štiri preproste recepte, ki jih lahko naredi vsak iz hrane, ki vam je ostala po obroku. Upamo, da vam bodo recepti všeč in da boste kakšnega tudi poskusili.
Krompirjeva solata
Danes vam bom predstavila, kako narediti krompirjevo solato iz kuhanega krompirja, ki je ostal.
Potrebujemo:
Pripomočki: velika skleda, 2 veilki žlici, pladenj, nož
Sestavine: 5 kuhanih kormpirjev, olje, kis, sol
– čebulo
Priprava:
Vzamemo 5 krompirjev ter jih narežemo na tanjše rezine. Enako storimo s čebulo. Vzamemo veliko skledo ter damo vanjo čebulo in krompir ter jima primešamo olje ter kis. Na koncu še posolimo ter postrežemo. Dober tek!
Nena Ujčič, 7. b
Hamburger
Vam je ostalo panirano meso od kosila, pa ne veste, kaj bi z njim naredili?
Potem vam priporočam, da poskusite tale recept.
SESTAVINE:
• meso
• kruh ali žemljice za hamburger
• solata
• paradižnik
• sir
• čebula
• kisle kumarice
• omaka po želji (ketchup, majoneza…)
POSTOPEK:
Zelenjavo najprej operemo. Čebulo, paradižnik in kisle kumarice narežemo. Na spodnjo rezino kruha položimo meso ter sestavine po želji. Na vrh položimo še zgornjo rezino kruha in naš enostaven obrok je pripravljen.
Zarja Bergoč, 7. b
Paniran pire krompir
Če ti je ostal pire krompir in ne veš, kako ga porabiti, poskusi tole!
SESTAVINE:
– ostanki pire krompirja
– krušne drobtine
– moka
– jajce
– olje
– sol
PRIPOMOČKI:
– ponev
– vilice
– krožniki
PRIPRAVA:
Iz ostalega pire krompirja oblikuješ kroglice, ki jih pomočiš v moko, jajce in krušne drobtine. V ponev naliješ olje in kroglice ocvreš. Kot prilogo lahko narediš zelenjavo, ki ti je ostala npr.: korenček, grah, paprika, itd.
DOBER TEK!
Vana Šircelj, 7. a
Tunin namaz
Če ti ostanejo kumarice, jih lahko uporabiš v tuninem namazu.
Sestavine:
- 2 pločevinki tune po 80g
- 2 jajci
- majoneza ali kisla smetana 1,5 žlice
- 2 – 3 kisli kumarici
- sol in mleti poper
- limonin sok
Priprava:
Jajca trdo skuhamo in jih ohladimo. Kumarice zrežemo na majhne koščke. Ohlajena jajca olupimo in jim odstranimo rumenjake, beljake pa zrežemo na koščke. Tuno dobro odcedimo in jo stresemo v posodico. Dodamo rumenjake in vse skupaj z vilicami dobro pretlačimo. Primešamo majonezo ali kislo smetano, kumarice in beljake. Dodamo sol in poper, če se nam zdi potrebno, pa dodamo tudi malo limoninega soka.
Karin Miškovič, 7. a