Srebrna kuhalnica na državnem tekmovanju

Ekipa štirih učenk iz OŠ Antona Žnideršiča se je udeležila tekmovanja za Zlato kuhalnico. Kuhale so učenke 8. b Neža Derenčin, Anja Rutar, Tina Šabić in Zala Prosen. Vse ekipe so pripravljale piščančjo obaro z žličniki in funšterc – tradicionalno zasavsko jed. Na regijskem tekmovanju v Izoli so bile zmagovalke, zato smo se podali 18. 11. na Gostinsko turistični zbor v Laško. Tam so pred komisijo šestih kuharskih strokovnjakov in pred obiskovalci sejma pripravile zahtevane jedi.

Obaro so pripravile s piščančjim mesom in zelenjavo. Domača zelenjava, ki že nekoliko v pozabi, je dala obari poln okus. Dopolnilo ga je piščančje meso Perutnine Pivka, ki je bila letos pokrovitelj tekmovanja. Kot eko šola smo pripravili žličnike na osnovi jedi, ki smo jo prihranili: mlečnemu zdrobu smo dodali jajce, parmezan ter  nastrgan muškatni orešček. Pripravili smo rahle, hranilno popolne žličnike.

Poleg so dekleta pripravile funšterc. Funšterc je jajčna jed v obliki sonca z dodatkom svinjske podgrline ali ocvirkov. Kot poje ansambel Toplar v svoji pesmi, posvečeni funštrcu, je dober mrzel ali topel.

To je običajna zasavska jed, ki je nasitila rudarje po prihodu iz rudnika. Velikokrat so ga vzeli s seboj v rudnik in takrat je predstavljal edino sonce pri njihovem delu. Za prst debela rahla omleta, zlato-rumeno zapečena in velika kot ponev je resnično podobna soncu. Poleg so servirale karamelizirano rdečo čebulo, odišavljeno z balzamičnim kisom.

Rudarji so poleg funštrca pili žitno kavo – divko. Dekleta so jo odišavila z zvezdastim janežem, cimetovo skorjo in spenjenim mlekom s temno čokolado. Po želji so si člani komisije dodali še rjavi sladkor.

Pri postrežbi jedi smo uporabili naravne materiale, enolončnico smo postregli v leseni skledi. Na jedilnem listu pa so žarele sončnice Mete Primc in Kaje Brvar. Domača jajca, domače začimbe in domače mleko so razveselili brbončice komisije, ki je ocenjevala jedi. Pri sestavi jedi in končnem izgledu krožnikov nam je pomagal chef Dejan Čandek. Pod njegovo taktirko smo tudi vadile.

Seštevek vseh točk nam je prinesel srebrno priznanje ter simbolično kuhalnico.

Več fotografij

Mentorica Vera Frank

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost