Recept za 3D delavnice

Z bistriškimi osnovnošolci smo se pred dvema letoma udeležili fantastničnih delavnic v Cerknici.  Kolegice, svetovalne delavke, Tanja Vičič, Alenka Kastelic Novak in zapisovalka prispevka, ki smo takrat ekskurzijo organizirale, smo se konec decembra 2019 dogovorile, da poskusimo izvesti podoben dogodek na domačih tleh, z domačimi sestavinami in začimbami.

Delavnice smo poimenovali Daj-Dam Delavnice, s kratico 3D delavnice. Daj-dam zato, ker udeležene skupine, društva, šole … prispevajo, dajo, mentorje, sestavine in pripomočke, skratka vse kar potrebujemo za izvedbo delavnic. Njihovi  učenci/udeleženci pa se po svojem okusu udeležijo, da jim damo najbolj slastne delavnice.

Delavnice so primerne za učence različnih starosti, za take, ki imajo iskrico v očeh, se znajo čuditi, so radovedni, vedoželjni, znajo prisluhniti, se učiti in čutiti, znajo vztrajati pri delu … Iz prakse, drugi nagovorjeni, običajno z zanimanjem prisluhnejo vabilu, a kmalu najdejo izgovore, da nimajo časa, da so prezasedeni s pomembnejšimi rečmi … Na srečo je »na trgu« še vedno veliko tistih prvih, a jih je treba nagovoriti. Zgodi se tudi, da komu iskrica vmes ugasne. Na to moramo biti pripravljeni in nam ne sme vzeti poguma.

Torej: za pripravo 3D delavnic potrebujemo iskrice v očeh na strani vedoželjnih in tistih, ki nekaj znajo in znajo učiti. Lahko se spretni odrasli ali mlajši učenci. Sledi recept.

Potrebujemo:

  • dve ali tri trpežne osebe, ki bdijo nad vsem skupaj – od ideje do metle,
  • izbrati primeren datum, ki ne sovpada z drugimi dejavnostmi udeležencev in dejavnosti na šoli gostiteljici in pri sodelujočih,
  • prijazno, dovolj veliko šolo, z zaupljivo ravnateljico s širokimi nazori,
  • primeren nagovor za ravnatelje gostujočih šol, predsednike društev,
  • primerne spodbudo za učitelje in mentorje izvajalce,
  • spodbudno obvestilo in prijave, soglasja,
  • obvestilo staršem,
  • sledi zbiranje prijav,
  • oblikovanje skupin, tiste z manjšim številom preložimo za drugo delavnico,
  • obvestiti, prositi za dovoljenje za uporabo učilnic in preveriti, če ustrezajo dejavnostim,
  • pridobiti prijazne donatorje za pice  (Pica je vedno »zakon«!),
  • nagrade, zahvale za izvajalke/ce,
  • ozvočenje in animatorko, animatorja,
  • izkušnje ali močno željo za organizacijo.

Ker nas je 5. marca že opominjal COVID-19, smo stike že krepko omejevali, opozorili na previdnost, na higieno rok, na pravilno kašljanje in kihanje.

Od ponujenih 25 delavnic smo jih organizirali 17, ker za 8 ni bilo velikega interesa. Udeležilo se je 92 učencev. Močnima ekipama OŠ AŽ in OŠ DK so sledile še OŠ Podgrad, OŠ Pregarje, OŠ Knežak in Košana. Z njimi smo dobili 17 mentorjev prostovoljcev. Ob 16. uri smo se zbrali, udeležence so mentorji odpeljali v kabinete in pričeli z delom. Imeli smo ekipo fotoreporterjev, neodvisnih novinarjev, pa tudi TV Galejo in Miloša, ki je posnel nekaj imenitnih izjav za reportažo na Bistriških utrinkih.

Po šoli je bilo čutiti mir in hkrati neko delovno napetost. Še nekaj je bilo vohati in videti. Učenke so po delavnicah začele nositi na kose razrezane tople palačinke! Na svoj račun je prišel tudi okus! Odlično.

Dve uri sta kmalu minili. V jedilnico so prihajali zadovoljni obrazi otrok in mentorjev. Da so delavnice v popolnosti uspele smo slišali iz poročil skupin, ki so se predstavile, zahvalili smo se izvajalcem. Med njimi so bili tudi nekateri učenci.

Lepo pripravljene banketne mize so vabile. Zadišalo je po pici. Na tem mestu se zahvaljujemo »dobrim možem« iz Bistriških slavnih picerij KUDRA, HIŠA DANILO in TRIGLAV!

Zaključek 3D delavnic je bil tokrat, čeprav prvič, popoln. Hvala ravnateljici Karmen Šepec za zaupanje!

Tako. Recept imamo, da ne gre v pozabo. Ni ovir za ponovitve dogodka. V bodoče bomo delavnice ponudili širše, medgeneracijsko.

Nasvidenje – po bitki in zmagi s korona virusom. Ne dajte mu možnosti za preskakovanje in razmnoževanje!

Svoje vtise in recept zapisala,

Darinka Dekleva šolska socialna delavka in koordinatorica za nadarjene učence

Več fotografij

VESELA 3D PESEM

Nekoč, nekje …

so zgodile delavnice 3D.

Da se slučajno ne zgodi,

da jih koronavirus iz spomina našega ne spodi,

zapišem nekaj v zahvalo

sodelujočim, ki jih ni bilo prav malo!

Zbralo se nas je preko sto,

ki se veselilo delo je močno.

Hvala vsem učiteljem,

ki so se odzvali,

da pri delu mladi bi jih opazovali.

Veseli smo bili prav vseh, ki iskrice nosili so v očeh.

Spomin na dan naj lep ostane,

pri ogledu slik naj srcih vseh se nekaj zgane.

Ko virus strašni bomo mi pregnali,

bomo spet skupaj

in delavnice podobne bomo zasnovali.

Bodimo pridni in vsak zase

pričakali bomo varne in spet zdrave čase!

Zapisala Darinka Dekleva

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost